SharePoint i mobilen

SharePoint i mobilen

Med Microsoft 365 och SharePoint kan du använda mobila enheter för att visa information på dina interna webbplatser, samarbeta med kollegor, komma åt delade dokument och hålla kontakten med kollegor och arbetsplats. SharePoint online och dess moderna sidor är responsiva och fungerar att med webbläsaren i mobilen. Men att använda och navigera den interna webbplatsen med hjälp av webbläsaren i mobilen är inte det enda sättet. Och kanske inte heller det mest optimala sättet att samarbeta på för dig och dina  medarbetare i verksamheten. Använd istället den mobila appen.

SharePoint mobilappen

Med SharePoint-mobilappen är SharePoint ännu mer tillgängligt på mobila enheter än tidigare, som användare får du innehåller anpassat efter dig när du öppnar appen. Du kan hämta och använda SharePoint-mobilappen för att ansluta din SharePoint interna webbplats som alternativ till webbläsaren. Den finns för iOS, Android och Windows. Ladda hem den, logga in och kom igång.

När användaren öppnar appen så visas en sökvy.  Under en sökrutan som visas i toppen av  appen visas även information grupperat enligt:

 • Vanliga webbplatser. Här listas de interna webbplatser som du som användare använder mest aktivt. Det finns även en länk till att se ytterligare fler. När du klickar på en webbplats i listan så visas dess innehåll och webbdelar staplat på samma sätt som när du navigerat dit via en webbläsare.
 • Personer. Kontakter och mejlhistorik visas,
 • Senast använda filer. Här kan du direkt komma åt och redigera dina filer i mobilen.
 • Aktuella länkar. Här visas en länklista med organisationens länkar.

Informationen för vanliga webbplatser, personer och senast använda filer är viktad efter användaren.  Det gör att det man ser på start i appen är personligt och skiftar beroende på vilken användare det gäller. Aktuella länkar kan administreras av den centrala administratören.

I botten av appens sida så ligger det ingång till nyheter till vänster och rubriken Jag till höger. Nyheter listar nyheter  av olika slag och där kan du som användare ställa in ett filter på vilka nyheter du vill se. Alla nyheter, sparade (bokmärkta nyheter) eller Nyheter från webbplatser.

Fliken jag visar din profil samt tabbarna Senaste och Sparat. Under Sparat visad det du bokmärkt. Du kan under tabben Jag ställa in vad du vill se som Senaste:

 • Alla
 • Filer
 • Nyheter
 • Sidor
 • Listor

Ett sätt att återvända till material är att bokmärka det och sedan gå till Sparat  i SharePoint appen.

Snart stöd för egen branding i appen

Något många ser som ett litet gissel är att man inte ha någon egen branding i SharePoint-mobilappen. Microsoft har annonserat att det snart kommer att gå att visa sitt varumärke för organisationer  som anpassat teman via Microsoft 365 admincenter. Det vill säga, din organisations logotyp och färger kan visas i mobilapp-upplevelsen som de gör på webbupplevelsen.
Än så länge kommer man först att testa och göra uppdateringarna på de organisationer som har valt att gå med sk ”targeted release”.

Följ Microsofts roadmap här.

Appar för arbete i filer

Om du ska arbeta med dokument och filer i mobilen så kan det vara en bra idé att ladda ned office-appar som

 • Word
 • Excel
 • Powerpoint
 • OneNote

Apparna är väldigt användarvänliga och enkla att arbeta i. Man kan använda mallar, kommer åt OneDrive samt mappar och bibliotek i SharePoint. den nyligen släppta Microsoft Office appen kombinerar Word, Excel och PowerPoint på ett ställe.

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

Vice VD, Sälj- & marknadsansvarig anette.lonnberg@smartsmiling.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digitala arbetsplatsen. Anette har stor erfarenhet av lösningar i Microsoft 365 och SharePoint. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.