Vägen framåt med IE och Edge

Microsoft slutar supportera Internet Explorer och gamla Edge

Under 2021 slutar Micrsoft supportera Internet Explorer och gamla Edge. Lösningen är nya Edge med kompatibilitetsläge för IE11.

Under 2021 slutar Microsoft 365 appar och tjänster att stödja Internet Explorer 11 och gamla Edge (Edge Legacy). Viktigt att tänka på är dock att Teams inte kommer att fungera väl med Internet Explorer(IE) så snart som i slutet av November 2020. Gamla Edge kommer att vara den webbläsare som tas ur bruk först, där är datumet satt till 9 mars 2021. Den i sammanhanget mer seglivade webbläsaren (med sina 25 år) Internet Explorer har sitt slutdatum satt till 17 augusti.

De flesta användare är nog mer bekymrade, oroade över att man väljer att sluta supportera Internet Explorer. Gamla Edge har int, enligt vår uppfattning, lyckats frälsa användarna i någon större utsträckning. För de användare som är oroliga över att förlora Internet Explorer funktioner så finns det i den nya webbläsraen Edge Chromium funktionen Legacy Mode vilket ger stöd för webbsidor att även fortsatt renderas i webbläsarmotorn från Internet Explorer 11. Det stödet ger då en bakåtkompatibilitet för de företag som ännu inte hunnit uppdatera sina webblösningar.

Här är tidslinjen som Microsoft presenterade nu i Augusti.

Microsoft berättar om beslutet att pensionera IE såhär (fritt översatt).

”..Kunderna har använt IE 11 sedan 2013 då onlinemiljön var mycket mindre sofistikerad än vad den är idag. Sedan dess har öppna webbstandarder och nyare webbläsare —som den nya Microsoft Edge—möjliggjort bättre, mer innovativa onlineupplevelser. Vi tror att Microsoft 365-prenumeranter, i både konsument- och kommersiella sammanhang, kommer att vara väl betjänt med denna förändring genom snabbare och mer responsiv webbåtkomst till större uppsättningar funktioner i sina varje-dag-verktyg som Outlook, Teams, SharePoint med mera..”

Microsoft Edge, den nya webbläsaren

Nya Microsoft Edge baseras på Chromium och släpptes den 15 januari 2020. Den är kompatibel med alla versioner av Windows som stöds samt macOS och den innehåller bakåtkompatibilitet för IE11. Ladda ned och installera nya Edge via denna sida.

Nya Edge ska bla ge bättre prestanda, kompatibilitet och hastighet. Enligt en test som utförts av PCMark i februari 2020 var nya Edge 10% snabbare än sin föregångare. Webbläsaren är optimerad för Windows 10 och tillhandahåller säkerhet i form av inbyggda funktioner som är utformade för att ge dig mer kontroll över dina data och för att skydda din sekretess. Det finns även nya funktioner som Give with Bing. Läs mer här.  Ladda ned den och testa!  Webbläsaren är inte bara en uppdatering av gamla Edge utan en helt ny webbläsare som känns snabb och säker att använda. För företag och organisationer finns även att sk Fast Track stöd för att rulla ut den nya webbläsaren.

Vill du ha tips och hjälp med er digitala arbetsplats, SharePoint online, Teams och nya Edge? Hör av dig så hjälper vi till.

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

Vice VD, Sälj- & marknadsansvarig anette.lonnberg@smartsmiling.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digitala arbetsplatsen. Anette har stor erfarenhet av lösningar i Microsoft 365 och SharePoint. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.