Nyheter i Microsoft 365

Under Mars har Microsoft prioriterat att uppdatera med funktioner för att underlätta för dig och dina anställda att arbeta på distans. Det har bland annat kommit en mängd nya funktioner i Teams, en förbättras sökupplevelse i Outlook, flytta filer till OneDrive och SharePoint med Mover och samarbeta enklare med Officeapparna i mobilen.

Microsoft har även arbetat med att förbättra samtalskvalitén för användare med sämre uppkoppling. Teams integreras även med funktioner för schemaläggning och kommunikation med skiftarbetande medarbetare.

Här kan du se en video där Microsoft presenterar en del av nyheterna i Microsoft 365.

Teams

Ambitionen från Microsoft är att bygga den allra bästa online mötesupplevelsen för sina kunder men också att  föra tekniska lösningar längre ut i organisationen. Några nyheter under utrullning i Teams är:

  • Bullerdämpning i realtid. Precis som du kan sudda ut bakgrunden när du är i videomöte kan du nu sudda/dämpa bakgrundsljud som kan störa i mötet. Det blir då lättare att uppfatta och höra vad som sägs.
  • Det finns nu även en räcka upp handen funktion i Teams som gör att man kan skicka en signal och visuellt visa att man har något att säga.

Uppdateringar som kommer inom kort:

  • Det kommer snart att göras möjligt öppna chattar i egna separata fönster för att göra det lättare att navigera mellan pågående konversationer.
  • Stöd för att kunna läsa och svara på chattmeddelanden även när man inte är Online är en annan kommande funktion och förbättring i Teams.

 

Livehändelser i Teams

Livehändelser i Teams är en funktion som kommit ganska nyligen. Den gör det enklare att dela händelser med större mängder personer utan att hantera lobby och deltagare som i ett möte.
Du skapar händelsen via kalendern och kan bjuda in en eller flera presentatörer. Den som skapar Livehändelsen får rollen producent.


I Teams kalendern, öppna menyn för Nytt möte och välj Livehändelse.

Du sätter sedan upp händelsen i dialogfönster som öppnas. Rubrik, tid, beskrivning etc

 

Behörigheter för vilka som ska få titta på händelsen. Här kan det finnas fler eller färre alternativ.
Lite beroende på vad som tillåts och/eller är aktiverat för din organisation.

Du gör även inställningar kring hur du planerar att köra och sätta upp händelsen.

Läs mer om Livehändelser här

 

SharePoint

Microsoft lanserade för en kort tid sedan möjligheten att göra massredigeringar till dokument i ett bibliotek. Nu rullas även funktionen som gör att kan du checka in och checka ut flera filer samtidigt från kommandofältet i dokumentbiblioteket ut. När du checkar ut en fil har du exklusiv redigeringskontroll tills den checkas in.

Det har även rullats ut visuella hjälpmedel för att se status på en fil så att man nu i det moderna gränssnittet snabbt ser om en fil är utcheckad, saknar metadata etc. Ytterligare förbättringar i det moderna gränssnittet är att det nu går att visa summeringar av kolumner samt att kolumnrubrikerna förblir synliga vid scrollning i listan.

En annan förbättring som är på väg att rullas ut är att huvudet på SharePointsidan kommer att komprimeras och bli mindre när du börjar bläddra ner genom webbplatsen. Det gör att utrymmet  för att läsa på sidan maximeras och användarna får snabbare tillgång till dess innehåll.

Vill du och din organisation ha hjälp med att komma igång med SharePoint eller bättre nyttja det ni har? Hör av dig till oss, vi utbildar och inspirerar för att du och din verksamhet ska optimera ert användande av SharePoint och Microsoft 365.

Mover för att flytta filer till OneDrive och SharePoint

Migreringsverktyget Mover finns nu tillgängligt för Microsoft 365 kunder över hela världen. Mover stöder migrering av filer från över ett dussin molntjänstleverantörer – inklusive Box, Dropbox, Egnyte och Google Drive – till OneDrive och SharePoint. Verktyget gör det enkelt för dig att hantera filer som finns utanför Microsoft 365 i andra molntjänstleverantörer erbjudanden. Sök verktyget på webben och logga in med ditt Microsoftkonto på sidan för att komma igång.
Du hittar sidan här.

Gränssnittet är enkelt och intuitivt.
Mover är kostnadsfritt som verktyg och det finns en hel del hjälpmaterial att tillgå om man söker på det.

 

Tips för krishantering med hjälp av SharePoint

Du kan snabbt sätta upp en Kommunikationswebbplats i SharePoint och använd den för krishantering. Med hjälp av SharePoints stöd och funktioner gör du det möjligt för dig och din organisation att konsolidera nyheter, resurser och aktuella frågor och svar på nödsituationer.


Bilden är från Microsofts material och exempel.

Microsoft har gjort en utförlig beskrivning och förslag med vilka webbdelar att använda osv. Klicka på denna länk för att ta del av det materialet om du vill bygga din egen sajt efter samma modell. Finns även att hitta i Microsofts sk lookbook som du hittar här.

 

Mobilapparna för officeprogrammen

Även i mobilen hittar du förbättringar och uppdateringar som är på väg att lanseras och rullas ut i Office 365.

  • Du kan nu snart visa och redigera data i Excel i ett mer överskådligt format. I mobilen har det ibland varit svårt att behålla översikten när du navigerat i olika kolumner. Nu kommer en förbättring av vyn du arbetar i.
  • PowerPoint Designer kommer till mobilen. Nu kan du även när du arbetar med en presentation via mobilen få förslag på design och layout.

Förutom allt som presenterats ovan hittar vi förbättringar i söken för e-post och kalender. Det är också lättare att samarbeta och du kan nu tilldela uppgifter i Word och Excel. En ny funktion i Visio gör det lättare att justera och flytta kopplingspunkter genom att hovra över formernas kanter för att få förslag på lämpliga kopplingspunkter. Den funktionen är nu tillgänglig för alla Användare av Visio Plan 1 och Plan 2.

 

Microsoft 365 roadmap

Microsoft har en bra översiktssida där man löpande uppdaterar och presenterar vad som händer i Microsoft 365. Här ser du vad som är under utveckling, vad som är under utrullning och även vad som lanserats. Du kan också sätta olika filter beroende på vilken produkt du är mer intresserad av.

I översynen så väljer du och filtrerar på vad du vill se.

Här har du en länk till Microsoft sida kring uppdateringar och utveckling i Microsoft 365.

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

Vice VD, Sälj- & marknadsansvarig anette.lonnberg@smartsmiling.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digittala arbetsplatsen. anette har stor erfarenhet av lösningar i Microsoft 365 och SharePoint. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.