Modern i SharePoint

Vi får ofta frågor vad som menas med moderna sidor i SharePoint. Vad som menas med det man kallar Modern Experience i SharePoint Online. Om du undrar över det så kommer lite information på vägen här!

Modern version av SharePoint

Tanken mer Moderna upplevelsen i SharePoint är att få ett verktyg som är  tilltalande, flexibel och snabbare än äldre versioner av SharePoint.  Att bygga upp och presentera innehåll på de nya moderna webbplatserna i Sharepoint är enkelt och tilltalande. Man kan jobba dynamiskt och allt innehåll är responsivt och anpassat för mobil och andra enheter utan någon extra handpåläggning. I SharePoint Online är listor och bibliotek moderna som standard. Om du skapat en modern teamwebbplats eller kommunikationswebbplats är även sidorna moderna som default. Det märks att Microsoft lagt fokus på användarupplevelsen när man tagit fram och utvecklat den moderna upplevelsen.

Mobilt

SharePoint listor och bibliotek ändras och anpassas automatiskt när de visas på din mobila enhet. Den responsiva designen gör att du inte behöver zooma in och ut eller scrolla från sida till sida. Det är lika enkelt att använda SharePoint från mobilen som från din dator.

Användbarhet är fokus

I den moderna upplevelsen av SharePoint är det överlag enklare för dig som användare att utföra uppgifter av olika slag. Oavsett roll och typ av användare. Det finns en rad funktioner som underlättar och effektiviserar ditt arbete och din tid. Exempel på det är t ex funktionen för att flytta filer, möjlighet att höja sida till nyhet och det är också lätt att koppla innehåll till datakällor, automatisera flöden etc

Enklare att anpassa

En annan fördel med den moderna upplevelsen i SharePoint att du har större frihet att anpassa och ”branda” din sida med olika teman. SharePoint erbjuder intranät, dokumenthantering, ett modernt anpassat användargränssnitt och har väldigt mycket användbar inbyggd funktionalitet i form av webbdelar och appar.

Sidor byggs upp dynamisk med sektioner och en rad olika layout-möjligheter. Du kan spara mallar och återanvända bra upplägg för olika typer av innehåll.

Läs mer om Intranät i SharePoint här

Här hittar du en guide från Microsoft
https://support.microsoft.com/en-us/office/sharepoint-classic-and-modern-experiences

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

Vice VD, Sälj- & marknadsansvarig anette.lonnberg@smartsmiling.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digitala arbetsplatsen. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.