AI- Microsoft Editor

Microsoft Editor med mervärde i Microsoft 365

Du har kanske hört talas om eller sett tjänsten Microsoft Editor?  Det är en AI-baserad tjänst som är tänkt att hjälpa  dig i ditt skrivande. Med Microsoft Editor kan du och dina kollegor känna er tryggare när ni arbetar med texter och information i olika kanaler och medier.

Inte bara för Word

Microsoft Editor funkar inte bara i Word utan den fungerar oavsett om du skriver ett dokument, ett e-postmeddelande eller på en webbplats som LinkedIn eller Facebook. Den kostnadsfria versionen av tjänsten hjälper dig med stavning och grundläggande grammatik som  t ex användandet av gemene och versaler, användning av bindestreck etc

För att få tillgång till Premium Editor- funktioner krävs en Microsoft 365-prenumeration. Det du då får ytterligare i form av funktionalitet är:

  • Avancerad grammatik, flaggning för fraser som ofta förväxlas, feluppfattade fraser och indirekta frågor.
  • Klarhet eller tydlighet. Microsoft Editor gör dig uppmärksam på felaktig användning av ord, dubbla negationer, abstrakta ord, ovanlig jargong och andra problem som kan göra din text otydlig och svår att tolka.
  • Flaggning för att använda ett överflöd av ord.
  • Språkbruk, du görs uppmärksam på om du använder slang, informella fraser, förkortningar etc
  • Vokabulär, hjälper dig att undvika vaga adjektiv, svaga verb och andra inte så lyckade ordval.
  • Skiljetecken

Tillgänglighet

Microsoft Editor är tillgängligt som ett webbläsartillägg för Microsoft Edge och Chrome, och läggs till i Word- och Outlook-appar.
Editor ingår i Word för webben och du som har licens bör se det direkt som den finns utrullad till dig som användare. Ikonen syns då långt till höger bredvid ikonen för diktera. Likaså ingår Editor i Outlook på webben och Outlook.com. När du är inloggad med ditt Microsoft 365-konto bör den även där bli synlig så snart den finns utrullad.

När du laddat hem tjänsten (till din webbläsare Edge i detta fall) så ser du ikonen uppe till höger. Du kan ladda hem Editor både till Edge och Chrome.

När du laddat hem den kan du gå in och göra några inställningar.

När du har Editor installerad som tillägg i din webbläsare kan du använda den när du skriver texter och information.
Som i nedan exempel en nyhetsartikel i ett intranät.

När du använder Editor så stryker den under de problem som hittas. Där kan du då välja det understrukna ordet eller frasen för att acceptera eller ignorera förslaget.

Se  även Microsofts film om Editor här

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

Vice VD, Sälj- & marknadsansvarig anette.lonnberg@smartsmiling.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digitala arbetsplatsen. Anette har stor erfarenhet av lösningar i Microsoft 365 och SharePoint. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.