Träffa Anette – verksamhetsutvecklare SharePoint och Office 365

Anette är en våra seniora verksamhetsutvecklare med spetskompetens inom SharePoint och Office 365. Hon har en bra förmåga att sätta sig in i kundens utmaningar, ligger ofta steget före och fokuserar på hur en digital lösning kan hjälpa dina anställda att jobba smartare.

Vad är det som triggar dig till att gå till jobbet varje morgon?

Möjligheten att hjälpa våra kunder att lösa problem och att hela tiden hjälpa dem framåt med att digitalisera arbetsplatsen och dra nytta av den hjälp vi kan ge. Och så har jag kul förstås!

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en verksamhetsutvecklare som arbetar med SharePoint och Office 365?

Att man kan lyssna och att man har ett genuint intresse av att förstå och tolka kundens behov. Ibland måste man också kunna höra och ta hänsyn till det som inte sägs för att lyckas. Som verksamhetsutvecklare bör man drivas av att sätta sig in i kundens utmaningar och möjligheter i sin egen verksamhet, för att kunna vara proaktiv och ge rätt stöd och råd. En annan viktig faktor är att följa med i utvecklingen – såväl vad gäller teknik, digitalisering som kundens bransch – för att hela tiden kunna följa med och ligga rätt och vara relevant och till bästa nytta.

Du arbetar dagligen med kunder som finns och verkar på en global nivå. Vad tar du med dig från den erfarenheten av att få arbeta med olika kulturer?

Framförallt att det är mer likheter än olikheter. Och att man ska akta sig för att bygga upp murar som inte finns. Man hittar så gott som alltid gemensamma drivkrafter och mål att enas omkring, sedan får man förstå att strukturer och företagskulturer kan vara väldigt olika. Därför är det viktigt att vara ödmjuk och inlyssnande med respekt och integritet.

Det är oerhört berikande och roligt och man lär sig ofantligt mycket av att samarbeta globalt och med många olika intressenter.

Vilka tydliga utmaningar ser du ute hos våra kunder när de ska digitalisera arbetsplatsen med hjälp av SharePoint och Office 365?

Det är lätt att bli teknikbländad och att man fastnar i diskussioner kring plattformar och teknik istället för att prata kring hur lösningen kan användas för att hjälpa medarbetare och jobba smartare, att göra det enklare att kommunicera och samarbete etc. Dra nytta av de tidigare gjorda erfarenheter vi har med oss för att undvika fallgropar och förstå att det som är viktigt att lägga krut på är när väl användarna börjar komma igång. Följ upp, förstärk, uppmuntra och fortsatt stötta när man varit igång ett tag. Förstå att det är en mognadsprocess och ha tålamod.

Du har lång erfarenhet av Microsoft SharePoint som produkt, hur ser du på utvecklingen framåt av produkten?

Jag tycker det är jättekul och inspirerande att alltmer fokus läggs på användarens upplevelse och nytta. SharePoint är ett fantastiskt verktyg som ger så mycket bra funktionalitet och möjligheter. Att det sedan interagerar så bra med officepaketet och appar i Office 365 gör inte saken sämre. Allt hänger samman och man kan åstadkomma mycket med så kallade out-of-the-box-funktionalitet i SharePoint och Office 365, vilket gör att man sällan får slut på möjligheter.

För mig är det helheten med hela Office 365-sviten som är hela grejen. Att jag enkelt kan lägga det pussel kunden behöver för att lyckas i sina utmaningar.

Sedan är det ju oerhört spännande och kul att komplettera det som finns i O365 med att använda Microsofts AI-tjänster i Azure och till exempel bygga upp en smart FAQ och Knowledge-base.

När du inte är på resande fot hos kunder, vad pysslar du med då?

Då reser jag gärna tillsammans med mina barn. Och eftersom jag gillar djur så har jag hundar, häst och katter hemma. Dessutom gillar jag att jobba med händerna och göra saker praktiskt – bland annat att så, odla och driva upp fröer. Men att rensa ogräs är jag mindre intresserad av.

Är en bokslukare och läser mycket. Har en lätt benägenhet att utveckla små manier, varav några är: Rally, Thåström och Springsteen. Som person är jag en ganska glad, energisk och driven person som gillar att umgås med likasinnade. Varvar mina sociala race med att meditera och att umgås med mig själv.